Glycerine & Pluizig krullend haar tegengaan

Brr… de herfst staat aan, en wintersweer komt er vast en zeker ook aan. Een goed moment om je krullen routine even onder de loep te nemen. Al helemaal als je merkt dat dezelfde krullen producten die je eerder gebruikte, nu zorgen voor pluizig krullend haar.

In het artikel tips tegen pluizig haar testte ik al verschillende aanbreng methodes. Maar wist je dat er een ingrediënt in veel haarproducten zit die voor pluis kan zorgen? Niet elke krul blijkt gevoelig voor dit ingrediënt, vooral curlies met lage tot medium porositeit kunnen er meer last van hebben: glycerine ookwel glycol.

Glycerine, glycerol – wat het is en wat het doet…

Het zit in bijna elk product: Glycerine. Een humectant (bevochtigingsmiddel) trekt vocht uit de omgeving eromheen naar zich toe. Het aanbrengen van glycerine op droog haar kan je haar helpen vocht vast te houden.

Voordelen:

  • Haarbreuk voorkomen
  • Bescherming tegen hitte (krul- of stijltang)
  • Helpt je haar te hydrateren (bijvoorbeeld bij lage porositeit wanneer vocht lastig doordringt)

Nadelen:

  • Doordat het vocht aantrekt, kan het ook vocht uit je haar halen (droog weer), of te veel vocht toevoegen (vochtig weer)
  • Gebruik het juist niet bij hitte want het geleid warmte goed, waardoor glycerine het water op je krullen kan laten koken…. (WHUT?!)
    Daar gaan we met tegenstrijdige berichten (zie voordeel hierboven) Ik zou het gewoon vermijden bij het gebruik van een stijl- en/of krultang – maar die zou ik in het algemeen vermijden :). Cause curls rock, so why would you 🙂

Ok, maar wat is het?!
Als een ware Sherlock Curls ging ik op zoek naar wetenschappelijke antwoorden. Deze bleven een beetje beperkt. Maar hierbij een copy paste van Aci Science:

“Glycerine is een organische verbinding die formeler bekend staat als glycerol. De gemeenschappelijke bronnen zijn dierlijk vet en plantaardige olie. Glycerine is een heldere, reukloze vloeistof bij kamertemperatuur en heeft een zoete smaak. Het wordt het meest gebruikt in zeep en is ook een veelgebruikt ingrediënt in veel farmaceutische producten.” Wil je meer weten download dan hier de hele PDF.

Wanneer moet je opletten?
Als het heel droog of heel vochtig weer is. Want dan kan glycerine pluis of haarbreuk zorgen. Dat komt doordat het goedje dan het vocht uit je haar haalt, of te veel vocht in je haar stopt.

Suggesties voor gebruik bij droog weer
Bij droger weer (winter/zomer) kun je glycerine bevattende producten in het haar stomen. Seal het vocht in je haar door eerst een glycerine-vrije olie of haarbutter aan te brengen. Dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd, want dat vind ik in alle eerlijkheid weer extra stap in een toch al lange routine. Dus ik gebruik van als laatst een product zonder glycerine. Dat werkt niet perfect, maar beter dan wél een product gebruiken dat glycerine bevat.

Hoe kun je glycerine zo zorgeloos mogelijk gebruiken? We blijven wel curlies…

En onze krullen doen soms ook gewoon waar ze zin in hebben ;-). Als je met glycerine gaat experimenteren:

  • Mix altijd: gebruik het nooit onverdund, gebruik zo min mogelijk en gebruik een applicator waarmee het goed en ruim over het haar wordt verdeeld. Dus bijvoorbeeld een water mist spray fles in plaats van een normale sprayfles. Als je aan de slag gaat met Glycerine (ongemixt), koop dan alsjeblieft die uit planten is gehaald in plaats van dieren – cause why wouldn’t you. Je koopt het onder ander online.
  • Check het weer: te vochtig/te droog – gebruik het dan minder.
  • Experimenteer met verschillende hoeveelheden en ontdek wat voor jouw krullen werkt.

DIY Glycerine recepten

Voor deze recepten heb je plantaardige glycerine nodig. Die koop je onder andere hier. Let op: ik heb deze DIY’s niet getest, maar zoals ik vaker aangeef, al had ik dat wel, wat voor mij wel of niet werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Daarom deel ik de recepten van een DIY Glycerine Haarspray en DIY Glycerine Haarmasker. Let bij het gebruik van deze DIY’s alsjeblieft wel op de weercondities (niet te vochtig of te droog). En wat te is…. Dat hangt heel erg van het weer af en van hoe je krullen erop reageren en of ze überhaupt op het weer reageren.

DIY haarspray met glycerine

Pak een mistwater spray fles, deze koop je onder andere bij Bol.com. Want je wil geen geconcentreerde hoeveelheden op een klein oppervlak van je krullen. Waarom niet? Dat heb ik hierboven uitgelegd :).

Vul de mistsprayfles voor de helft met water (gedistilleerd als je geen mineralen in je water wilt) en gebruik voor de andere helft rozenwater (dat gebruik je voor de geur). Hoe je zelf rozenwater maakt, vertel ik je hier.

Tijd voor het toevoegen van de glycerine. De hoeveelheid die Wikihow aanbeveelt? 2 eetlepels glycerine en 1 eetlepel olijfolie. Kan je haar niet zo goed tegen olijfolie? Dan zou ik het vervangen met een andere olie waar je haar wel dol op is :). Bekijk ook mijn artikel over de beste olie voor je haar.

Spray het mixje op handdoekdroog haar. Let op: elke keer dat je de spray gebruikt moet je echt heel goed schudden. Spray niet te veel en niet te weinig. Te weinig betekent dat je geen laagje hebt gemaakt, te veel van dit goedje maakt het haar plakkerig en/of lastig om te stylen. De perfecte hoeveelheid voor jouw krullen? Daar kom je maar op een manier achter –> trial en error.
Kam het door je haar heen (alleen op wasdag) en ga vervoglens verder met je normale krullenroutine.

DIY Glycerine haarmasker

  • Mix een ei en 2 eetlepels castorolie.
  • Voeg 1 theelepel glycerine en 1 theelepel appelcider azijn toe (1 theelepel = +/- 5 ml)
  • Optioneel: voeg 1 eetlepel honing toe (hydrateert ook). Zie ook de DIY haarmaskers met honing.

Breng het masker aan, wikkel vervolgens  een warme handdoek om je haar en laat het 40 minuten intrekken. Was je haar met een milde shampoo en conditioner en style zoals altijd.

Volgens Wikihow kun je dit masker 1 tot 2 keer per week gebruiken. Let met dit soort suggesties altijd op hoe je haar reageert na het gebruik. Ik geloof zelf niet in wondermiddeltjes die na 1x gebruiken je haar direct gezonder maken, dat heeft tijd nodig, net zoals het vaak tijd nodig heeft het ongezond te maken.

Meer wikihow’s met Glycerine zien? Klik hier.

Special thanks to:

 

Volg je me al op social?

2 gedachten over “Glycerine & Pluizig krullend haar tegengaan

  1. Hoi!

    Ik heb het vermoeden dat mn haar reageert op proteine. Nu heb ik een erg gevoelige huid en dan is het sowieso al lastig om producten te vinden waar en geen ingrediënten inzitten waar mn krullen op reageren en waar ik tegen kan. Nu is alle glycerine vermijden in producten voor mij zo ongeveer niet te doen. kan ik dan wel een shampoo waar glycerine in zit gebruiken? Reageert je haar minder als je het uitspoelt dan bij een leavin product?
    Of kan je het wel gewoon in ook andere producten gebruiken en bedoel je meer pure glycerine?
    Is er verder iets te doen/tips als je glycerine producten gebruikt om te zorgen dat je haar niet reageert op glycerine? (Sealer? Stomen waar je het over had?)

    Weet mn exacte eigenschappen niet helemaal, kom ik moeilijk uit. Ik reageer met pluizig haar op dingen als castorolie, aloe vera. Denk dat mijn elasticiteit laag of normaal is. Ik dacht dus dat ik poreus haar had, maar weet het niet meer…..

    Help!☺️

    1. Hi Merel,

      Vervelend dat het zo lastig is om producten te vinden waar je gevoelige huid én je haar tegen kunnen. Wat ik zelf doe met glycerine (mijn haar gaat daar dus bij warm/vochtig weer van pluizen) is een gel (laatste stap) zonder glycerine gebruiken. Het mooiste resultaat heb ik als ik helemaal geen glycerine gebruik bv: appelciderazijn, shampoo en conditioner zonder glycerine heb ik zelf niet, leave in/cream zonder glycerine en gel zonder. Maar glycerine heeft natuurlijk ook zo haar voordelen met super hydrateren wat krullen ook nodig hebben :). Dus misschien zou je het eens kunnen proberen door af te sluiten met een gel zonder. Door de lijnzaadgel te maken test je dat goedkoop en snel (die maak je namelijk zelf, het recept vind je hier: https://mijnkrullen.nl/lijnzaad-gel-voor-jouw-krullen/). En bovenal probeer gewoon dingen uit, dan kom je er snel genoeg achter wat voor jouw haar werkt, dat is het allerbelangrijkste toch :). Hopelijk helpt dit je op weg. Liefs Sayn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *