Het meest gebruikte en geliefde product door een curly. Het zorgt ervoor dat je haar glanst, het zacht aanvoelt en dat je krullenbos makkelijker ontklit. Een fantastisch product en we willen niet meer zonder. We weten dat we het moeten gebruiken, maar weten we eigenlijk wel wat we nou precies gebruiken?

Wat is het?

Een vochtinbrengende stof die over het algemeen bestaat uit ingrediënten zoals siliconen, oliën en verzachtende middelen en ook kationisch actieve stoffen (term voor zeep, die helpt om de olieachtige elementen weg te wassen). Diverse curly-girl-care methoden vermijden siliconen. Waarom lees je in het artikel: zo kies je de juiste shampoo voor je krullen.

Verschillende soorten.

Weten welke conditioner voor jouw krullen werkt, doet veel voor je krullen
De meeste curly’s gebruiken 1x per week de deep-conditioner. Deze brengt jouw krullen veel voeding en extra verzorging met beschadigt haar.
De reinigende conditioner (co-wash), deze gebruiken we vaak tussen de deep-conditioner door. Hij werkt als een shampoo en conditioner tegelijk die reinigt als conditioneert.
En leave-in conditioner  brengt vocht in(handig tegen pluis!) en beschermt je krullen door de dag heen.

De negatieve kanten.

Zeer weinig, maar ze bestaan.

Sommige curly’s ontwikkelen door conditioner een contactallergie. Een contactallergie speelt op wanneer bepaalde stoffen afkomstig van buiten het lichaam na contact met de huid een allergische reactie ontstaat. Maar dit komt maar bij heel weinig mensen voor.

Ook als je last hebt van acne en je haar niet goed uitspoelt,  krijg je daar weer mee te maken. Dat komt door dat de conditioner poriën kan verstoppen, net als elk ander product dat uit oliën bestaat.

Een ander vervelend effect: het verzwaren van je haar. Als je teveel van het product gebruikt, dit kan bijdragen aan vettig plat haar en uitgezakte krullen.

Waarom dan toch zo belangrijk?

Conditioner zorgt voor een beschermende coating, waardoor het haar blijft groeien en niet gemakkelijk breekt. Je haar blootstellen aan de buitenwereld blijft schadelijk. Gelukkig vult de conditioner die beschadigingen zodat je haar gezond blijft.
Ook maakt het haar veel gemakkelijker door te kammen. Zonder kom je er soms met je vingers niet eens door heen. Conditioner maakt het haar glad, hydrateert het,  ontklit het haar, verhoogt de glans, vermindert frizz en verzacht je krullen ook nog eens.

Hoe vaak gebruik je het dan?

Conditioner maakt het haar glad en zorgt dat je krullen ontwarren, wat helpt om het breken en gespleten haarpunten te verminderen. En precies daarom beveelt New York City-hairstylist Chuck Bass aan(nee, geen leuke Gossip Girl reference, maar een echte stylist) om conditioner te gebruiken, bij elke wasbeurt.

Voor de curly’s die de curly girl methode aanhouden: CGM beveelt aan elke wasbeurt alleen met conditioner of in combinatie met een co-wash te wassen. Hoe vaak hangt af van hoelang je al in GQ-proces zit en wat je zelf fijn vindt. Als je deze methode al langer gebruikt zal je haar zich beter hydrateren en is conditioner niet zo vaak meer nodig.

Zo, een hele hoop info en tips. Conditioner blijft een product wat velen van ons als iets heiligs zien, maar toch best veel vragen opriep. Hopelijk beantwoord dit artikel veel van die vragen.  Stop in elk geval niet met het gebruiken van conditioner, want dat beperkt de verzorging.

Wil je nou iets meer verdieping over conditioner? Lees hier het artikel van Allure.

Foto credits:

1: https://unsplash.com/photos/Sw1tmhdkcbw

2: https://unsplash.com/photos/3bj1fSbxxe4

3: https://unsplash.com/photos/eEeJiEm3YXw

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!

Delen via: