Verzorgingstips voor krullend haar met lage porositeit

lage porositeit haar verzorging

Typerend voor haar met lage porositeit is dat het lastig vocht doorlaat, maar wel goed vast houdt. De haarwortel heeft redelijk gesloten haarschubben. Het glanst, al helemaal als je donker haar hebt. Jouw grootste uitdaging is dan ook jouw krullen helpen meer vocht te absorberen. Ander goed nieuws is dat het ook laat het moeilijk chemicaliën door.

Wil je weten welke porositeit jouw haar heeft? Doe dan een van de tests. 

Type haarproducten dat wel werkt

Gebruik conditioners met ingrediënten zoals honing en glycerin. Vermijd producten met een lage pH waarde, omdat deze de neiging hebben de haarschubben verder te doen sluiten. Gebruik liever geen producten die vol zitten met oliën gezien deze dienen als ‘seal’ voor de haarschubben en jouw haarschubben al redelijk gesloten zijn. Hierdoor kun je juist een tegenovergesteld effect creëren waardoor er nog minder vocht binnendringt.

Proteïnerijke producten gebruiken, is een no go. Dit zorgt namelijk vaak voor ‘product buildup’: het opeenstapelen van de gebruikte haarproducten. Hierdoor wordt het haar stijf en kan het stroachtig aanvoelen.

Het wassen van krullen bij lage porositeit

Zoals gezegd is haar met een lage porositeit gevoelig voor ‘product buildup’. Door deze buildup wordt je haar vettig en voelt het aan als stro, en dat wil je niet. Je wilt gezonde, glanzende krullen.

Door de verhoogde kans op buildup, is het niet aan te raden een strak co-washing regime te volgen. Waarbij je jouw krullen alleen met conditioner wast. Maak een ‘clarifying’/detoxifying shampoo onderdeel van jouw wasroutine. Een ‘clariyfing’ shampoo is diep reinigend en verwijderd de buildup. Wassen met shampoo zorgt er ook voor dat de haarschubben iets opengaan. Hiermee help je het haar bij vochtopname.

Yes please: Deep conditioning & warmte

Gebruik een droogkap om de hydratatie van haarsmaskers en deep conditioners een handje te helpen. Zoals gezegd zorgen de gesloten haarschubben van haar met een lage porositeit dat vocht goed wordt vastgehouden, maar het haar kan wel hulp gebruiken bij vochtopname.

Gebruik niet te vaak leave-in conditioners

Traditionele leave-in conditioners bevatten veel proteïne, die helpen de haarwortel en haarstreng sterker te maken. Krullen met een lage porositeit kunnen hier juist stijf van worden door de product buildup. Overweeg daarom een alternatief zoals een lichtgewicht moisturizer of haarmelk met een bevochtingsmiddel voor zachte krullen.

Vermijdt het gebruik van zware ‘butters’ en oliën

Deze producten zijn te zwaar voor haar met een lage porositeit. Al helemaal in combinatie met fijn haar. Hierdoor ontstaat er ‘product buildup’ dat leidt weer tot droog haar. Als je jouw haar graag sealt, en tussen wasbeurten opfrist, gebruik dan lichte oliën zoals hieronder aangegeven.

Probeer altijd uit welke hoeveelheid olie goed werkt voor jouw haar. Dat blijft gelet op de grote diversiteit in krullen altijd een zoektocht 🙂

haar lage porositeitDruivenpit-olie

Het maakt het haar sterker. Je kan het gebruiken voor een ‘hot oil behandeling’ of in combinatie met andere oliën. Het maakt het haar niet vettig. En je kan het prima gebruiken als sealer en laat het haar glanzend achter.

Abrikozen olie

Deze olie heeft een verkoelend effect. Het zorgt voor hydratatie van zowel haar als hoofdhuid en zorgt dat het vocht in het haar blijft. Dat is dan ook precies de reden dat het een goede olie is voor haar met een lage porositeit. Uiteraard kan abrikozen olie ook goed gebruikt worden om de puntjes van het haar te sealen.

Argan olie

Het brengt vocht in, helpt bij de haargroei, verhoogt de elasticiteit van het haar en verminderd het breken van het haar. Daarnaast maakt het je haar ook zacht.

Jojoba olie

Jojoba is een lichte olie die je kan gebruiken om de puntjes te sealen of juist je hoofdhuid in te olien. Het helpt bij het verminderen van roos en een droge hoofdhuid. Mooie bijvangst: het zorgt ook voor betere haargroei en het reguleert de productie van talg.

verzorging haar lage porositeitHennepzaad olie

Hennepzaadolie helpt het behoud van de natuurlijke haarstructuur. Het voorkomt waterverlies en voegt vocht toe aan het haar. Daarbij versterkt het haar en verkomt het door de verzorgende werking uitdroging.

Heb je tips waar je de beste varianten van deze oliën kan kopen? Deel het door te reageren op dit artikel.

Porositeit en de gezondheid van je krullenbos

Porositeit is slechts een onderdeel om naar te kijken als het gaat om de beste verzorging van jouw krullen. Lees daarom ook de omschrijving van het type porositeit in plaats van alleen de drijf- of glijtest te doen. Klik voor meer informatie over de krullend haar met een hoge porositeit of voor haar met een medium porositeit.

Special thanks to Ohfroblog.wixsite.com, Naturallyculry.com en Thenopoomethod.com

http://ohfroblog.wixsite.com/ohfro/single-post/2016/09/05/The-Best-Oils-for-Low-Porosity-Hair en https://www.naturallycurly.com/curlreading/learn/6-things-you-cant-do-when-you-have-low-porosity-hair-bi/ en thenopoomethod.com/porosity/ en www.essence.com/2014/07/18/found-transition-chime-edwards-hair-porosity.

Picture credits: https://pixabay.com/en/hemp-cannabis-seeds-grains-healthy-2258608/  en https://pixabay.com/en/photos/?hp=&image_type=&cat=&min_width=&min_height=&q=grape&order=popular Image credits: GoudenAnanas.nl

Heb je zelf een goede tip? Deel hem met andere curlies door te reageren of via Instagram of Facebook. Curls rock!

Delen via:

Volg je me al op social?

Related Posts

Sayn
by
Hi lieve curly, leuk dat je mijn blog bezoekt, laat je een berichtje achter? Liefs Sayn
Previous Post Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 shares