Even over je krullen routine…

krullen routine

In dit artikel geef ik je tips over hoe je volgens mij je krullen routine het beste kan inrichten. Voorals je graag meer definitie, minder pluis en iets meer volume wilt :). Als curlies mij vragen om hen te helpen met hun krullen verzorgen, dan vraag ik altijd best wat dingen:

 1. Wat zijn je haar specs?
 2. Wat is je huidige krullen routine (welke producten gebruik je en hoe)?
 3. Wat wil je bereiken?

Dat hoe is best belangrijk. Want zelfs al ken je je krullen goed, gebruik je goede styling producten voor je krullen en lijk je dus lekker op weg te zijn naar gezond haar, kan het als nog niet werken. Irritant! In dit artikel wat tips om je krullen routine te optimaliseren.

Eerste advies voor een goede krullen routine

Allereerst zou ik je willen adviseren om de ingrediënten van je producten goed te checken. Je kunt hiervoor de Curly Girl Methode volgen. Maar Google altijd de ingrediëntenlijst van het product dat je gaat gebruiken of al gebruikt. Haal die door databases heen halen, zoals bv. isitcg.com of curlsbot.com (is niet waterdicht maar altijd beter dan niets: )).

Waar de Curly Girl Methode in de basis over gaat is dat je de volgende zaken gaat vermijden:

 • siliconen (die vormen mogelijk een plastic laagje om je haarstreng waardoor voedingsstoffen niet binnenkomen)
 • hardnekkige sulfaten (maken iets te goed schoon en strippen je  haar en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën – dat wil je niet)
 • uitdrogende alcoholen
 • parabenen.

Hoe je deze het best herkent, lees je in het artikel over CG methode producten, hier staat een overzicht in van ingrediënten die je het best kan mijden en juist het best kan gebruiken. Ook raad ik hier combinaties aan om je krullen beter te verzorgen. Ook belangrijk om uit je krullen routine te halen of in elk geval fors te minderen: krul- en/of stijltangen, föhns op de warme stand.

Mijn tweede advies

Bezoek een gespecialiseerde en goede krullenkapper – die kijkt tenslotte elke dag naar krullend haar.

Advies nummer 3 voor een betere krullen routine: Je producten aanbrengen

In dit filmpje laat ik stapsgewijs zien hoe je je producten kan aanbrengen. Onder het filmpje lees je het stapsgewijs 🙂

Voor je product aanbrengt

 • Verdeel je haar in 2-4 secties (in het midden horizontaal/verticaal)
 • Zorg dat je krullen vochtig zijn (niet zeiknat). Droogt je haar op tijdens je krullen routine? Gebruik een waterspray fles om het vochtig te houden (of nog fijner een watermistspray).
 • Begin in het midden van het haar (niet bij de wortel – dat is killing voor je volume).

Als je producten gaat aanbrengen

 • Verdeel de producten laag voor laag in kleine hoeveelheden (dus bijvoorbeeld eerst je leave in, dan je crème en dan je gel).
 • Het product verdeel je door het natte haar met je vingers (CGM proof) of met een borstel voor krullen (niet CGM proof). Wissel af met de ‘praying hands technique’ (biddende handjes) en het in je haar knijpen (squish to condish).
  Een voorbeeld van een borstel die je kan gebruiken voor het ontwarren en distributie van de producten, review ik in onderstaande video (niet gesponsord =)).


Nadat je alle producten in je haar hebt zitten

  • Hang je je hoofd onderste boven en knijp je de producten goed in het haar. Beweeg je hoofd hierbij heen en weer en van links naar rechts (zie ook video).
  • Knijp het overtollig product eruit met een katoenen t-shirt, microvezelhanddoek of hydrofiele luier.
  • Drogen: kan aan de lucht (dat is de CG manier), zelf ben ik hier geen fan van omdat het me meer dan 4 uur kost voor mijn haar droog is. Je kan ook diffussen op de koude stand (CG proof), duurt mij vaak ook te lang ;-)) hover over je haar heen en raak je krullen niet aan als ze nog nat zijn. Mijn favoriete droog manier is deze:

 • Je kan eventueel microploppen (t-shirt/microvezel) (versnelt het droogproces)
 • Als je een cast hebt, of je krullen heel erg samen geklonterd zijn – een klein beetje haarolie (bv. druivenpit olie) op je handen (2 druppeltjes) en het er rustig knijpen (scrunching out the crunch en fluffen)
 • Lift je haar bij de wortel met je vingers (CG proof) of door bijvoorbeeld een hair pick te gebruiken (niet CG proof). Zelf ben ik in verband met haarbreuk niet zo fan van rootlifting met klemmetjes.

Vierde advies voor een fijnere krullen routine

Probeer je wasdag zoveel mogelijk uit te stellen door te refreshen. De volgende dag gewoon met een beetje water (liefst een watermist sprayfles) nat sprayen en scrunchen. Zie ook mijn YouTube-serie Refreshen doe je zo.

Advies nummer 5 over het wassen

Vervang je shampoo deze met milde shampoo/cleanser (kun je kopen of zelf maken). Was niet elke wasdag met een (milde) shampoo, maar kies ook eens voor rijstwater– of appelazijn reiniging (biologische appelazijn cider van de Albert Heijn bv. 1/3 azijn en 2/3 water). Waarom? De eerste is een proteïne behandeling – is goed voor je haar – kan herstellend werken – maar beiden sluiten door hun lage pH waarden de haarschubben. Zo houdt je haar het vocht beter vast – jippiehihey!

Zesde advies voor meer kruldefinitie en minder pluis

Veel curlies hebben last van weinig kruldefenitie en/of pluizig haar. Wat dat betreft kun je 3 dingen proberen:

 1. Krul definiërende krullen crème/custard/smoothie gebruiken (zoals hierboven omschreven goed erin knijpen).
 2. Finger coiling van de plukken waarvan je weet dat die lastiger opkrullen. (Ik moet dat bv ook bij mijn voorste haren doen) zie ook:
 3. Werkt dit niet, dan kan je een definitie borstel zoals de Denman Brush proberen. je hebt er ook neppe versies van die ken ik zelf niet maar de borstel zorgt voor minder pluis en meer definitie. – dit is niet CGM proof!

Dit zijn mijn tips voor een fijnere krullen routine. Mijn routines kosten me gemiddeld tussen de 35-60 minuten (stylen en drogen). Ja het kost tijd, maar als ik een goede wasdag heb, hoef ik 4-5 dagen niet zoveel aan mijn krullen te doen =). Houd deze pagina zeker in de gaten, want ik zal hem zeker aanvullen.

Delen via:

Volg je me al op social?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*