De Curly Girl methode is in opkomst. Dé redenen om deze manier van haarverzorging aan te hangen zijn:

  • droog haar
  • beschadigd haar

Curly girl methode in het Nederlands

Lorraine Massey founder van de Curly Girl methode

De curly girl methode in het kort + golden tool

De Curly Girl methode pleit voor het gebruik van conditioner en te stoppen met shampoo. Deze methode is een way of life. En er valt naast resultaat voor je haar ook veel te zeggen voor het milieu. Zo zitten er schadelijke stoffen (sulfaten, siliconen en alcohols in producten die niet goed zijn voor je krullen en het milieu).

Voor je weet welke producten juist wel of niet te gebruiken moet je weten wat de conditie van je krullen is. Lees het artikel Gezond Haar. Hierin gaan we in op porositeit en elasticiteit van het haar (wat bepaalt of je wel of geen proteïne nodig hebt, maar ook hoe je krullen water absorberen of niet). Ook vraagt de methode om te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen als siliconen, sulfaten en alcohols die je krullen uitdrogen. Met deze handige tool kun je de ingrediëntenlijst van je producten eenvoudig controleren.

De bedenker een Engelse kapster lorraine Massey schreef het Curly Girl Handbook dat je bij Bol.com kunt kopen. In deze vide ligt ze een en ander toe.

De stappen om de curly girl methode te volgen in 10 stappen:

1. Begrip van de Curly Girl methode

Deze methode is bedacht door Lorraine Massey (en haar krullen zien er super uit!)  en komt neer op:

  • Geen shampoo
  • Geen hitte (haarföhn of stijltang)
  • Vermijd het gebruik van borstels
  • Geen sulfaten, uitdrogende alcohol en siliconen
  • Geen handdoek
  • Het leren kennen van je eigen krullen
  • Gemotiveerd blijven

Curlies gebruiken soms ook maar onderdelen van de methode, omdat dat voor hen werkt.

2. Voordat je begint was je nog 1x met een sulfate shampoo

Dat doe je om de silconen-ingrediënten die in diverse haarproducten zit te verwijderen. Deze ingrediënten zijn niet oplosbaar in water.

3. Knip je haar (kapper of zelf) om dode/gespleten haarpunten te verwijderen

4. Stop met het gebruik van een borstel

5. Stop met het gebruik van shampoo én het gebruik van producten die siliconen bevatten

De siliconen ingrediënten herken je aan ingrediënten die eindigen op -cone.

Veel curlies gebruiken nog wel shampoo, maar dan in een mindere mate en een shampoo die vrij van sulfaten en siliconen is. Voornamelijk voor curlies met krul type 2 doen dit, omdat hun haar toch best snel vettig kan worden. Het gaat er wel om dat je je eigen routine vindt die het beste bij jouw krullen passen.  Overzicht sulfaatvrije shampoo’s

6. Geef je haar de tijd om te wennen.

Dit kan tussen de 2-4 weken duren en je haren gaan er in het begin zelfs slechter uitzien.

7. Was je hoofdhuid eens per week met conditioner

8. Verwijder klitten met conditioner en je vingers (geen kam)
Was de conditioner uit je haar met koud water

9. Vervolgens gebruik je je haarproducten in nat haar

10. Laat je haren natuurlijk drogen13

Meningen van de curlies over de Curly Girl Methode

Wij vroegen aan de curlies van de MijnKrullen.nl community wat zij vonden van de Curly Girl Methode. En hier lees je waarom sommige curlies het fantastisch vinden en de andere er niet meer aan beginnen.

Niet elke curly is tevreden met de Curly Girl Methode. Er zijn volgens deze curlies van de community een aantal redenen. Ten eerst vinden veel curlies het te veel gedoe en moeite om eraan te beginnen. Ten tweede werd er aangegeven dat de producten die wel CGM proof zijn, vaak wat prijziger zijn. En ten derde zijn er ook een aantal curlies die de methode hebben geprobeerd maar niet een beter resultaat kregen. Deze methode hoeft dus zeker niet voor elke curly te werken.

Daarnaast zijn er genoeg curlies die natuurlijk wel heel enthousiast zijn over de Curly Girl Methode. Dit komt mede doordat de CGM bepaalde ingrediënten verband uit je haar producten.  Hierdoor wordt het haar voor vele curlies gezonder. En dit levert heel veel mooie krullen op!

Voor je begint lees het hele artikel op Natural Hair Rules.com.  Heb jij al ervaring met de Curly Hair methode of ga je ook testen? Deel je ervaringen in reactie op dit artikel of mail ons naar redactie@mijnkrullen.nl.

Curls Rock!

Delen via:

Volg me op social media